Airco installeren

Op zoek naar een nieuwe airco? Grote kans dat je tijdens je zoektocht jezelf afvraagt hoe je je airco in hemelsnaam gaat plaatsen. Een vrij technische klus dat niet voor iedereen is weggelegd. Althans, dat wordt vaak gedacht. De moeilijkheidsgraad van de installatie is per aircosysteem verschillend. In dit artikel behandelen we de installatie van verschillende aircosystemen, kosten van een airco laten plaatsen en welke aircosystemen vaak verkocht worden inclusief installatie.

Airco kopen en laten plaatsen

Een airco kopen is, naast de zoektocht naar het juiste model, niet zo lastig. Heb je twee linkerhanden? Dan is het verstandig om je airco te laten plaatsen. Zelf knutselen met je aircosysteem kan nadelige gevolgen hebben. Zo kun je niet alleen de kostbare investering teniet doen, maar is het ook nog eens erg gevaarlijk om een airco verkeerd aan te sluiten. Dit geldt voornamelijk bij het installeren van een split unit airco. Wanneer de leidingen verkeerd zijn aangelegd kan dit voor de nodige gezondheidsrisico’s zorgen. Dit soort aircosystemen worden dan ook vaak inclusief installatie verkocht. De overige aircosystemen zijn doorgaans een stuk makkelijker te installeren. 

Wat kost een airco installatie

De kosten van een airco installatie variëren per aircosysteem. Het kostenplaatje hangt onder andere af van de benodigde materialen en de tijdsduur van de installatie. Zo is het plaatsen van een split airco arbeidsintensiever dan het plaatsen van een airco zonder slang. Maar wat kost een airco plaatsen nu? Hieronder staat een overzicht van de geschatte kosten per aircosysteem:  
Te plaatsen aircosysteem Kosten aircosysteem plaatsen in €
Mobiele airco zonder slang  N.V.T
Mobiele airco  N.V.T
Split airco 350 - 400
Multi split airco 600 - 650
Monoblock airco  450 - 500 

Verschillende soorten airco en prijsopbouw

In het bovenstaande kostenplaatje is goed te zien dat de prijs per aircosysteem nogal varieert. Zo valt op dat bij de nodige aircosystemen ´niet van toepassing´ staat. Bij deze aircosysteem regel je de installatie gemakkelijk zelf. Deze airco's zijn erg geschikt voor in huis. Hier hoef je dus geen monteur voor in te schakelen. Om de prijsopbouw wat beter te begrijpen, gaan we hieronder per aircosysteem dieper in op de installatie en prijsopbouw. 

Mobiele airco zonder slang plaatsen

De airco zonder slang is het meest eenvoudige aircosysteem uit dit artikel. Doordat deze airco geen afvoerslang of buitenunit bevat, plaats je het gemakkelijk in je ruimte zonder installatie. Een monteur inhuren is dan ook totaal overbodig. Door de lage aanschafprijs en het uitblijven van installatiekosten is dit ook meteen het voordeligste aircosysteem uit dit artikel. 

Mobiele airco plaatsen

De mobiele airco plaats je gemakkelijk in de gewenste ruimte. In tegenstelling tot de mobiele airco met slang, heeft de mobiele airco wel een afvoerslang. Dit maakt het installeren iets lastiger, maar zorgt het wel voor een beter verkoelend effect. Dankzij de afvoerslang wordt de warme lucht van binnen naar buiten verplaatst. Je plaatst de afvoerslang in een muur-, raam- of deuropening. Belangrijk hierbij is dat je de uitmonding goed afdicht. Dit geldt met name wanneer je de slang laat uitmonden in een raamopening. Doe je dit niet? Dan komt de warme lucht gemakkelijk weer terug de ruimte in en verliest het apparaat zijn kracht. Het realiseren van een uitmondt opening voor de afvoerslang vereist dus iets meer technische kennis dan bij een airco zonder slang. Maar de installatie is prima te voltooien zonder een monteur in te schakelen. 

Split airco plaatsen

Een split unit airco installeren is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je split airco minder dan drie kilo koelvloeistof bevat, mag je het in principe zelf monteren. Wij raden aan om dit alleen te doen als je hier écht verstand van hebt. Een verkeerde installatie kan namelijk nadelige gevolgen hebben. Zo kan het niet alleen ten koste gaan van je airco, maar ook van je gezondheid. Heb je een airco met meer dan 3 kilo koelvloeistof? Dan is het verplicht om een erkende monteur in te schakelen. De erkende monteur sluit de leidingen aan en vult deze af.  Een split airco maakt, zoals eerder benoemd, gebruik van koelmiddelen. Bij een foute installatie heeft dit nadelige gevolgen op het milieu. Een installatie dient dan altijd door een erkende STEK of NVKL monteur verricht te worden. Bij de meeste split unit airco’s is de installatie bij de prijs inbegrepen, maar niet bij alle modellen. Houdt dit in de gaten bij het uitzoeken van een geschikte split airco.

Multi split airco

Voor de installatie van een multi split airco gelden dezelfde regels als bij een split unit airco. Het enige verschil is dit een multi split airco twee of meerdere binnenunits heeft. Hierdoor is de installatie arbeidsintensiever en dus iets duurder. De kosten van de installatie hangen af van de hoeveelheid binnenunits. Hierbij wordt, net als bij de split unit airco, aangeraden om de installatie te laten verrichten door een erkende monteur om gezondheidsrisico’s te voorkomen.  

Monoblock airco

Een monoblock airco is qua werking vergelijkbaar aan een split unit airco. Het verschil is dat een monoblock airco slechts alleen uit een binnenunit bestaat. De warme lucht wordt naar buiten verplaatst via twee afvoerslangen die in de muur bevestigd worden. Door het ontbreken van de buitenunit is het doorgaans eenvoudiger te plaatsen dan een split airco. Bij het plaatsen moet je desondanks wel rekening houden met bepaalde voorschriften. Zo moet je rekening houden met de hoogte van de plaatsing, de functionaliteiten die je gaat gebruiken en het condenswater. Heb je hier weinig tot geen verstand van? Dan is het toch verstandig om een monteur in te schakelen.

Mobiele split airco plaatsen

Een mobiele split airco is in vergelijking met een split airco een stuk makkelijker te installeren. De installatie is vergelijkbaar met die van een mobiele airco. Zo is een mobiele split airco voorzien van een afvoerslang die naar de buitenunit leidt. De afvoerslang is relatief klein en dun. Hierdoor hoef je geen extra opening te maken. Je kunt de afvoerslang namelijk gemakkelijk door een nauwe opening in het raam plaatsen. De buitenunit monteer je eenvoudig aan de buitenkant van de muur. Een mobiele split airco wordt door zijn goede werking en makkelijke installatie vaak gebruikt als caravan airco. In de onderstaande video zie je hoe simpel het installeren van een mobiele split airco gaat. 

Airco kopen inclusief installatie 

Heb je twee linkerhanden en totaal geen technisch inzicht? Dan is het zelf installeren van een airco niet aan te raden. Bij de grotere aircosystemen zit installatie vaak bij de prijs inbegrepen. Bij de voordelige B-merken is dit vaak niet het geval. Neem dit mee in je koopproces. Het bespaart je namelijk een hoop uitzoekwerk en frustratie. Heb je een relatief eenvoudig aircosysteem zoals een mobiele airco zonder slang? Dan is het kijken van een YouTube tutorial vaak al voldoende.