Stroomverbruik van een airco

Een airco kopen is de ideale oplossing voor de steeds warmer wordende zomermaanden. Toch is er naast de aanschafprijs nog iets waar je rekening mee moet houden: het stroomverbruik. Het is verstandig om van te voren in kaart te brengen hoeveel het stroomverbruik van de airco je ongeveer per jaar gaat kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het stroomverbruik van een airco.

Kosten airco per uur

Stel je hebt een kamer van circa 16 m2, dan verbruikt een airco gemiddeld 0,75 kWh (kilowatt per uur) aan stroom. Ervan uitgaand dat 1 kWh ongeveer €0,22 kost, betaal je per uur 0,75 x 0,22 = €0,17 per uur.  Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke kWh prijs per energieleverancier verschilt.

Kosten airco per jaar

Voorheen rekende we op 40 airco dagen per jaar. Echter zorgt de klimaatverandering ervoor dat we de airco gedurende het jaar steeds vaker aanzetten. Daarom gaan we in dit voorbeeld uit van 50 airco dagen gedurende 8 uur per dag. We gebruiken hiervoor de hierboven benoemde prijs per uur, namelijk €0,17. De rekensom wordt dan: 0,17 x 8 uur x 50 dagen = €68 per jaar.  Houd er rekening mee dat het daadwerkelijke stroomverbruik per aircosysteem en model verschilt. Hieronder gaan we dieper in op de kosten per aircosysteem.

Kosten airco per aircosysteem

De eerder genoemde kosten zijn globale inschattingen. Het daadwerkelijke stroomverbruik verschilt namelijk per aircosysteem en per fabrikant. Zo is het ene systeem energiezuiniger dan het andere. Hieronder benoemen we per aircosysteem de geschatte stroomkosten.

Mobiele airco zonder slang / aircooler

Een aircooler is een van de energiezuinigste aircosystemen. Dit komt mede doordat het, in tegenstelling tot andere systemen, de lucht alleen langs koelelementen haalt en dan weer terug de ruimte in blaast. Dit vergt een stuk minder energie dan het warmtepompsysteem waarop de meeste andere airco’s werken. Wanneer je een mobiele airco zonder slang zo’n 8 uur per dag gebruikt, verbruikt het tussen de 15 en 25 kWh per maand. Dit betekent dat een aircooler tussen de €3,30 en €5,50 per maand aan stroom kost.

Mobiele airco

Een mobiele airco werkt net als de meeste andere aircosystemen op basis van koelvloeistof. Via de ventilator die in het apparaat verwerkt zit, zuigt het de warme lucht aan en koelt deze middels de koelvloeistof af. De koude lucht wordt vervolgens terug de ruimte ingeblazen en de warme lucht wordt via de afvoerslang naar buiten verplaatst. Wanneer je de mobiele airco 8 uur per dag gebruikt, verbruikt het gemiddeld 245 kWh per maand. Dit betekent dat een mobiele airco zo’n €54,- per maand aan stroom kost.

Vaste airco

Een vaste airco is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je onder andere de single split airco, multi split airco en de monoblock airco. Waar de single split airco uit één binnenunit en één buitenunit bestaat, bestaat de multi split airco uit twee of meerdere binnenunits. De monoblock airco bestaat uit slechts één binnenunit. Hierbij wordt de warme lucht direct via de afvoerslang naar buiten verplaatst.  Deze systemen verbruiken ook aardig wat stroom, maar doen dit op een uiterst zuinige manier. Zo hoef je bijvoorbeeld geen raam of deur open te zetten, waardoor er weer warme lucht naar binnenkomt. Zoals bij een mobiele airco wel het geval is. Dit zorgt ervoor dat deze systemen minder hard hoeven te werken om de lucht te koelen.  Om het begrijpelijk te houden gaan we uit van het gemiddelde stroomverbruik van deze aircosystemen. Bij een gebruik van 8 uur per dag, verbruikt de vaste airco gemiddeld 185 kWh per maand. Dit betekent dat een vaste airco zo’n €40,60 per maand aan stroom kost.

Airco voordeliger dan centrale verwarming 

Naast koelen, kunnen de meeste (luxere) airco’s ook verwarmen. Maar waarom zou je dit gebruiken als je ook gewoon een centrale verwarming hebt? Verwarmen via een airco gaat op basis van stroom. Dit is vaak een stuk voordeliger dan het gebruik van een traditioneel verwarmingssysteem dat op gas werkt.  Een airco verwarmt de ruimte binnen no-time en werkt een stuk energiezuiniger. Heb je meerdere airco installaties? Dan is het zeker het overwegen waard om je huis voortaan te verwarmen door middel van je airco.

Tips om stroomverbruik airco te verminderen 

Vind je de stroomkosten per maand wat aan de hoge kant of wil je gewoon graag zoveel mogelijk energie besparen? Hieronder hebben we een aantal tips staan om je energieverbruik terug te brengen. 
  • Kies voor een airco met een hoog energielabel. Het liefst A++;
  • Zet de airco (indien mogelijk) op slaapstand; 
  • Onderhoud je airco met enige regelmaat om de werking optimaal te houden;
  • Zorg voor zo min mogelijk zonlicht in huis; 
  • Zorg voor een goede raamafdichting bij mobiele airco’s;
  • Kies voor een energiezuinig aircosysteem.